Най-добрите варианти за подови настилки за баня

При избора на правилният материал за настилка за банята е важно да се помисли за стил, бюджет и начин на живот. Този кратък списък за популярни материали може да ви помогне да ограничите избора си.

Плочка

Един от най-популярните варианти за подови настилки за баня са керамичните плочки. Той предлага чист и класически външен вид, който е изключително издръжлив, водоустойчив и устойчив на петна. За да се избегне подхлъзване и падане в банята, добре е да изберете плочка, която е сертифицирана като противоплъзгаща. Плочките държат студено под краката, освен ако не се монтират върху лъчиста система за подово отопление, което е добра инвестиция в баня, където е важно да се запази топлото за босите крака. Също така, плочките могат да бъдат трудни за монтиране дори и от опитни майстори.

Винил

Това е една от най-икономичните и лесни подови настилки на разположение. Той е лесен за почистване, водоустойчив и устойчив на петна. Изберете висококачествен винил на лист, за да не се допуска проникване на вода между свръзките. Препоръчва се монтаж от майстор, единствено при по-големите бани.

Корк

Изработен от кора, коркът е силно възобновяем ресурс и е чудесен за околната среда. Той е устойчив на мухъл и плесен и на вода – идеален за баня. Полиуретановото повърхностно покритие ще защити настилката от водата (пода трябва да се запечатва редовно на всеки няколко години, за да се предпази от влага). За да се предотврати просмукването на вода между плоскостите, най-добре е да изберете недовършен корк и да го завършите на място на пода. Монтажът може да бъде труден и е най- добре да го оставите на специалист.

Бамбук

Изработен от високо устойчив на ресурс, бамбукът е екологично чист и също така удобен за всеки бюджет. Той струва по-малко от половината от цената на дървените подове. В банята, интелигентен избор е трислойния бамбук (вместо твърд бамбук), тъй като дъските са изключително издръжливи и идеални за влажна среда. Те са също така са лесни за монтиране и повредените части могат да се заменят лесно.

Дърво / ламинат

Класически избор, които рядко губи популярност, дървените подове създават топъл и класически вид в банята. Трислойният паркет, който е направен от недвижим дървен фурнир, подплатен от шперплат, се съпротивлява на влажността по-добре от масивната дървесина и е удачен избор във влажно пространство.

Какъв вид подова настилка за банята ще изберете, зависи изцяло от нуждите, бюджета и стила на банята, която сте планирали. Добре е да заложите на качеството и дълготрайността на материалите.